14 mooiste wandelroutes van Duitsland

Duitsland is een wandelland dat voor iedereen wat te bieden heeft. Het uitgestrekte land kent ontelbaar veel wandelroutes door de meest diverse landschappen. De 14 mooiste wandelroutes van Duitsland hebben wij voor je op een rij gezet. Een afwisselend geheel van landschap, cultuur en geschiedenis. 

De routes staan niet op volgorde van hoe mooi ze zijn, maar kriskras door elkaar. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen voorkeuren voor een schitterende wandeling. Laat je onderdompelen en inspireren door de mooiste wandelroutes van Duitsland!

Test banner

Harzer-Hexen-Stieg

Harzer-Hexen-Stieg

We beginnen deze lijst met een wandelroute in het hart van Duitsland. De Harz ligt centraal in Duitsland, maar is het meest noordelijk gelegen middelgebergte van Duitsland. De bekendste wandelroute van dit gebied is de Harzer-Hexen-Stieg. Deze route bedraagt 97 kilometer en wordt vaak verdeeld in 5 of 6 etappes. 

De tocht begint in Osterode en eindigt in Thale, waarbij je ook via de hoogste top van het gebied gaat, de Brocken (1.141 meter). Deze prachtige wandelroute is in 2008 uitgeroepen tot ‘Mooiste wandelroute van Duitsland’, niet gek dus dat deze in dit lijstje terugkomt.

De Hermannshöhen door het Teutoburgerwoud

Hermannshöhen door het Teutoburgerwoud

Dwars door het Teutoburgerwoud loop één van de bekendste meerdaagse wandeltochten van Duitsland, de Hermannshöhen. Het is een schitterende kamroute, genaamd naar een voormalig legerhoofd van de Germanen. Deze route bedraagt maar liefst 226 kilometer. 

De start is in Rheine en de route eindigt in Marsberg. Tijdens de route loop je onder meer door Bielefeld. Gemiddeld wordt de toch opgedeeld in zo’n 13 etappes. Langs de route liggen tal van schitterende bezienswaardigheden en overnachten is geen probleem. Er liggen diverse accommodaties langs de route waar je goed tot rust kan komen. Een unieke belevenis!

Eifelsteig

Eifelsteig

De Eifelsteig, ook wel Het pad van de 4 elementen, is een wandelroute van maar liefst 313 kilometer lang. De route is verdeeld over 15 etappes. Per dag wandel je zo’n 15 tot 28 kilometer en de moeilijkheidsniveaus verschillen per dag. Zwaar, licht en gemiddeld wisselen elkaar goed af.

De tocht loopt, zoals de naam al zegt, dwars door de Eifel en begint net over de grens in Duitsland, in Aken. Het einde van de tocht ligt in de plaats Trier. Deze tocht brengt je onder meer langs de grootste nog intacte hoogveen van Europa en natuurlijk door het nationale park van Noordrijn-Westfalen. In 2015 is deze route verkozen tot de mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland. 

Rothaarsteig in het Sauerland

Rothaarsteig

Door één van de mooiste streken van Duitsland, het Sauerland, loopt de Rothaarsteig. Deze wandelroute bedraagt 155 kilometer en is verdeeld over 8 etappes. De route begint in Brilon en eindigt in Dillenburg. De meeste dagen loop je zo rond de 20 kilometer. Over het algemeen is de route middelzwaar, maar er zitten enkele pittige dagen tussen.

De Rothaarsteig loopt met name door een schitterende bosgebied. Je krijgt hier gegarandeerd een gevoel van rust en puurheid. Hier wandel je nog door een echt woud waar al je zintuigen geprikkeld worden. Een schitterende tocht om te maken.

De Baumberger Ludgerusweg

Baumberger Ludgerusweg

Iets over de grens, dwars door het Münsterland, ligt de Baumberger Ludgerusweg. Deze wandelroute bedraagt ‘maar’ 30 kilometer. Voor de ervaren en doorgewinterde wandelaar kan dit een dagtocht zijn, maar de meeste mensen delen deze tocht toch op in meerdere etappes. Dit heeft met name te maken met het unieke karakter van de wandeling. Het is immers een tocht met een rijke, kerkelijke, geschiedenis. 

Tijdens de tocht kom je langs allerlei kloosters en andere unieke bezienswaardigheden die het stoppen zeker de moeite waard zijn. Wil je cultuur en geschiedenis met elkaar combineren, dan is dit een prachtige wandeling voor bijvoorbeeld een weekend of midweekje weg. Hou je van een uitdaging? Dan is het een prachtige route, net over de grens, om in één keer te wandelen.

Pfälzer Waldpfad

Pfälzer Waldpfad

Dwars door Rheinland-Pfalz loopt het Pfälzer Waldpfad, een prachtige wandelroute van 143 kilometer lang. Het Pfälzer Waldpfad loopt in principe van noord naar zuid, waarbij je begint in Kaiserslautern en eindigt in Schweigen-Rechtenbach. Deze tocht is verdeeld over 9 dagen en kan op sommige dagen behoorlijk pittig zijn. Toch is deze route meer dan de moeite waard. 

Tijdens deze bijzondere wandelroute kom je langs indrukwekkende landschappen bestaande uit rotsformaties, dichte bossen en diepe dalen. Met name bossen kom je ontzettend veel tegen. Dit maakt het dan ook een adembenemende tocht. Verder loop je langs beekjes en meertjes en kom je geregeld uitkijkpunten tegen met de meest bijzondere vergezichten.

Alpenfreiheit Oberstaufen

Alpenfreiheit Oberstaufen

De Alpenfreiheit Oberstaufen is een schitterende dagtocht van zo’n 17 kilometer lang. De tocht bevindt zich in de Duitse Alpen, nabij de grens met Oostenrijk, en is een rondtocht over de Imberg. Om de tocht te beginnen neem je de kabelbaan naar boven en je kan beginnen. Tijdens de tocht kom je langs tal van alpenhutten waar je gezellig wat kan drinken. 

Mocht je met het gezin gaan of is de tocht zwaarder dan verwacht, dan is een voordeel dat je deze op meerdere punten kan inkorten. Belangrijk is wel om met goede wandelschoenen te gaan lopen en voldoende kleding mee te hebben. Het weer kan hier relatief snel omslaan.

Pfälzer Weinsteig

Pfälzer Weinsteig

Nog een schitterende tocht door Rheinland-Pfalz is de Pfälzer Weinsteig. Deze mooie wandelroute is zo’n 170 kilometer lang en brengt je in 11 etappes langs een schitterend landschap. Zoals de naam al zegt kom je tijdens deze tocht langs tal van bijzondere plekken omtrent wijn. Op dag 1 loopt de route bijvoorbeeld langs schitterende wijngaarden. Daarnaast kom je ook lang echte wijndorpen. In deze unieke gemeenschappen staat het maken van wijn centraal. Meer dan de moeite waard natuurlijk om even te stoppen en te proeven van de lokale specialiteiten.

Naast wijn kom je nog tal van ander moois tegen tijdens deze zeer indrukwekkende wandeltocht. Germaanse overblijfselen, middeleeuwse vestingsteden, dichte bossen, kalme beekjes en schitterende bergwanden. Het zijn maar een aantal van de hoogtepunten die je tijdens deze tocht tegenkomt. Kortom, de Pfälzer Weinsteig is een wandelroute die voor iedereen wat te bieden heeft.

Het Podagristenpad (Duitsland en Nederland)

Podagristenpad

Het Podagristenpad is een wandelroute die net over de grens in Duitsland begint en eindigt in Nederland, in Coevorden. Tijdens de tocht loop je in principe langs de Nederlandse grens. De totale afstand van het Podagristenpad bedraagt zo’n 80 kilometer en is te verdelen over zo’n 3 tot 5 dagen. Je komt langs allerlei gezellige plaatsen, vol met cultuur en bezienswaardigheden. Wil je hier de tijd voor nemen, dan is het aan te raden om de tocht over 4 of 5 dagen te lopen.

Fränkischer Rotweinwanderweg

Fränkischer Rotweinwanderweg

De Fränkischer Rotweinwanderweg is een wandelroute langs een aantal van de mooiste plekken in Beieren. Zoals de naam al zegt is deze wandelroute gericht op wijn, in het specifiek rode wijn. De tocht is in totaal 79 kilometer lang en verdeeld over zes etappes, relatief weinig kilometers per dag dus. Dat is niet zomaar. Onderweg is er meer dan genoeg gelegenheid om te proeven van de heerlijke wijnen uit deze streek.

Deze bijzondere wijnroute loopt van Großwallstadt in het noorden tot Bürgstadt in het zuiden, een bolwerk van heerlijke Pinot Noir. Langs de gehele route vind je tavernes met mooie gerechten en topkwaliteit wijnen, veelal gelegen in bijzondere, historische stadjes. Daarnaast kom je tijdens de route ook tal van kastelen, burchten en ruïnes tegen. Een prachtige wandeling dus op meerdere gebieden.

Die Wilde Endert

Die Wilde Endert

Weer een mooie dagtocht van zo’n 20 kilometer, Die Wilde Endert. Deze wandelroute gaat door de Eifel en loopt van Ulmen naar Cochem. De wandeling loopt door een schitterend dal, waarbij je onder meer de prachtige waterval de Rausch tegenkomt. Tijdens de tocht loop je grotendeels langs de Endert onder de toppen van het woud, een vrij romantische sfeer. Een prachtige tocht die meer dan de moeite waard is.

Habichtswaldsteig

Habichtswaldsteig

De Habichtswaldsteig is een mooie wandelroute door de deelstaat Hessen. De wandelroute beslaat zo’n 85 kilometer en is te wandelen in 4 dagen. De tocht begint in Zierenberg en eindigt in Waldeck, uitkijkend over de prachtige Edersee. Tijdens de tocht loop je door een sprookjesachtig gebied met prachtige wouden, kabbelende beekjes en bijzondere ruïnes.

De Habichtswaldsteig loopt door het gebied van de gebroeders Grimm, bekend van tal van sprookjes. Onder meer Hans en Grietje, Assepoesters, Doornroosje en De Wolf en de Zeven Geitjes zijn door hun bedacht en geschreven. Loop je door dit gebied, dan zie je direct waar de inspiratie vandaan komt. Dit maakt deze tocht ontzettend leuk en bijzonder.

Wandertrilogie Allgäu

Wandertrilogie Allgäu

Een tocht voor de echte doorgewinterde wandelaar, de Wandertrilogie Allgäu. Een imposante wandeltocht van maar liefst 876 kilometer verdeeld over 53 etappes. Niet voor niets zijn er maar weinig mensen die deze tocht in één keer achter elkaar lopen. De meeste mensen verdelen deze tocht over bijvoorbeeld meerdere wandelvakanties in Duitsland.

Tijdens de Wandertrilogie Allgäu kom je langs al het prachtigs dat Allgäu, gelegen in de Duitse Alpen, te bieden heeft. Anders dan veel andere wandeltochten is er geen vast begin- of eindpunt. Er zijn drie hoofdroutes aangelegd die elk weer in verschillende etappes verdeeld zijn. Vandaar dat veel mensen deze tocht in bijvoorbeeld 3 etappes afleggen.

De ZweiTälerSteig

ZweiTälerSteig

Dwars door het Zwarte Woud loopt de ZweiTälerSteig, een prachtige wandeltocht van 106 kilometer, verdeeld over 5 dagen.  Bijzonder aan deze prachtige tocht is dat je door alle verschillende klimaatzones van het Zwarte Woud wandelt en dat je ook de drie hoogste toppen van het ZweiTälerLand bezoekt. De hoogtemeters van de tocht zijn dan ook behoorlijk, 4.120 hoogtemeters.