1. Home
  2. Nederland
  3. Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is misschien wel het mooiste gebied van Nederland om te wandelen. De natuur is er prachtig, de velden uitgestrekt en het voelt er soms net alsof je toch een beetje in het buitenland bent. Naast prachtige tochten is de sfeer er gemoedelijk en de plaatsen sfeervol. Je zit er dus perfect voor een mooie wandelvakantie of voor een gezellig en sportief weekendje weg.

In Zuid-Limburg liggen tal van wandelroutes. Het heuvellandschap is idyllisch en je droomt er weg op één van de paden. Als een soort begin van de Ardennen en de Eifel is dit gebied ideaal voor elk type wandelaars. Wil je alles te weten komen over wandelen en wandelvakanties in Zuid-Limburg? Lees dan snel verder en kom alles over dit gebied te weten!

Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg is een waar feestje. Het Heuvelland heeft voor iedere wandelaar wel wat te bieden. Van prachtige tochten tot mooie dagroutes. Ideaal voor een schitterend weekend weg, een wandelvakantie of dagjes erop uit. Van jong tot oud en van ervaren tot onervaren, voor iedereen zit er wel wat tussen. Bezoek de kastelen, ontdek de sfeervolle, gezellige plaatsjes en geniet bovenal van het schitterende landschap.

De mooiste gebieden van Zuid-Limburg om te wandelen

In principe kunnen we stellen dat elk stukje van Zuid-Limburg schitterend is om te wandelen, maar er zijn een aantal pareltjes die er zeker bovenuit steken. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • De Schinveldse bossen
  • De Brunssummerheide
  • De Vaalserberg

Zuid-Limburg kan je op ontzettend veel manier ontdekken, maar wat ons betreft is wandelen de beste manier. Je merkt het landschap veranderen en voelt hoe glooiend het is. Niet voor niets is het één van de best beschreven gebieden van ons land. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over de mooiste wandelgidsen over Zuid-Limburg.

Wandelen in Zuid-Limburg voor jong en oud

Ook met kinderen is het prachtig wandelen in het Limburgse heuvellandschap. Er zijn zelfs speciale kinderroutes aanwezig. Deze combineren wandelen met tal van andere activiteiten langs de route. Van ontdekkingstochten door Middeleeuws Limburg tot het Blote Voetenpark. Daarnaast zijn er allerlei routes om meer te ontdekken over de natuur in het gebied. Het Drielandenpunt, inclusief het labyrint, is natuurlijk helemaal een feestje voor kinderen.

Wandelvakanties naar Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is bij uitstek geschikt voor een mooie wandelvakantie. Op de grens van Duitsland en België voelt het als een vakantie net over de grens, terwijl je vaak op nog geen twee uurtjes rijden bent. Er zijn dan ook volop mogelijkheden voor wandelvakanties in Zuid-Limburg. Je kan hierbij kiezen voor knusse, sfeervolle of juist luxe hotels, maar ook voor prachtige parken midden in de mooiste natuurgebieden.

Hotels

Er zijn in het zuiden van Limburg tal van schitterende hotels te vinden. Ze zijn ontzettend uiteenlopend, waardoor er voor iedereen wel een pareltje aanwezig is. Kies je voor luxe? Ga dan voor bijvoorbeeld één van de wellness hotels, zoals Hotel Thermae 2000, Hotel Klein Zwitserland of het parkhotel Valkenburg. Andere schitterende hotels zijn Herberg De Smidse (ook perfect met kinderen), Bilderberg Kasteel Vaalsbroek en Hotel-Restaurant Gerardushoeve. Kortom, volop keuze.

Resorts, bungalow- en vakantieparken

In Zuid-Limburg liggen ook ontzettend veel resorts, bungalow- en vakantieparken. Niet gek natuurlijk met zoveel schitterende natuur eromheen. Kinderen vinden het er geweldig en zijn de hele dag in de weer. Een aantal pareltjes zijn wat ons betreft EuroParcs Brunssummerheid, TopParken Résidence Valkenburg, Roompot Gulpen en Landal Kasteeldomein de Cauberg.

Een voordeel van al deze parken is dat ze allemaal redelijk centraal liggen. Hierdoor ontdek je gemakkelijk de omgeving, zoals een bezoek aan de Vaalserberg, Maastricht, GaiaZoo of misschien wel Aken.