1. Home
  2. Nederland

Wandelvakantie in Nederland

Ons eigen Nederland is ontzettend divers en biedt een afwisselend landschap voor prachtige wandelingen. Door bijna het hele land zijn wandelroutes uitgestippeld. Een wandelvakantie in Nederland is dan ook zeker een aanrader. Boek een weekendje of midweek weg en geniet van onze schitterende natuur.

Wandelen in Nederland is puur genieten. Door de diversiteit van onze natuur zit er voor iedereen wat bij. Van schitterende zandduinen tot heidegebied en van bos tot polder, het is er allemaal. Daarbij rij je in twee uurtjes door Nederland, waardoor de mooiste routes vaak zo bereikt zijn.

Test banner

Wandelen in Nederland

Nederland is een echt wandelland. De diversiteit van onze landschappen, de schitterend aangelegde routes en de wisselende seizoen, elk moment en elke wandeling is weer anders. Ondanks dat we maar een klein land zijn, zijn er toch maar liefst 21 nationale parken.

Deze 21 nationale parken zijn verdeeld over bijna het hele land. Van prachtige heidegebieden tot bossen en van riviertjes tot kuststroken. Je vindt het allemaal in Nederland. Naast deze parken zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige natuurgebieden, elk met hun eigen karakter. Door al deze parken en natuurgebieden zijn schitterende wandelroutes aangelegd. Deze worden door verschillende instanties en verenigingen goed onderhouden. Hierdoor kan je schitterende tochten maken langs de mooiste plekken van Nederland.

Nationale parken van Nederland

Misschien wel het meest bekende nationale park van Nederland is De Hoge Veluwe. Dit nationale park ligt centraal in Gelderland. Naast een schitterende omgeving zit je hier ook goed voor cultuur en historie. Het wereldberoemde Kröller-Müller museum staat midden in het park.

Waar De Hoge Veluwe bestaat uit zandvlaktes, bos en heide, zijn er nog tal van andere soorten nationale parken. Denk aan De Maasduinen, De Oosterschelde en De Duinen van Texel. Prachtige kustgebieden en waterpartijen. Daarnaast zijn bekende nationale parken De Biesbosch en De Utrechtse Heuvelrug. Je kan hier door een schitterende, bosrijke omgeving wandelen.

Wandelvakantie in Nederland

Hoewel je Nederland natuurlijk in 2 uurtjes door kan rijden hoef je het niet bij een dagtocht te houden. Een weekendje weg of langere wandelvakantie in Nederland is ideaal. Ontdek de mooiste plekjes van een specifieke regio en wissel dit af met cultuur, historie en lekker eten. Elk regio heeft zijn eigen charmes en unieke kenmerken. Perfect om te ontdekken tijdens een mooie wandelvakantie in eigen land.

Drenthe

Drenthe is misschien wel bij uitstek de regio om te wandelen in Nederland. De rustige, authentieke omgeving biedt prachtige wandelroutes, maar ook gezellige plaatsjes vol met cultuur en historie. Natuurlijk staat Drenthe bekend om de hunebedden. Hier komen dan ook tal van wandelroutes langs. Een mooi moment voor een pauze of om meer te weten te komen over deze unieke grafmonumenten.

Een mooie tip voor deze provincie is de Drentsche Aa. Langs en rond dit riviertje lopen ook allerlei mooie routes in een rustige, groene omgeving.

Drenthe

Veluwe

De Veluwe is één van de grootste natuurgebieden van Nederland met als hoogtepunten natuurlijk het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het gebied kenmerkt zich door een divers landschap van bos en heide waar je schitterend kan wandelen.

Dit natuurgebied is ideaal voor een mooi weekendje weg of een gezellig dagje uit. Daarnaast kan je ook kiezen voor een tocht waarbij je van hotel tot hotel (of B&B) wandelt. Zo maak je een prachtige tocht door één van Nederlands bekendste gebieden.

De Veluwe

Waddengebied

Het Waddengebied is uniek in Nederland. Bij eb loopt het water hier weg en kan je van het vaste land naar één van de eilanden lopen. Bij vloed staat het water hoog en zwemmen hier onder meer robben. Wandelen over het wad is in onze ogen iets dat elke Nederland ooit een keer gedaan moet hebben. Een unieke ervaring.

Naast wadlopen zelf is er natuurlijk nog veel mee te beleven rond de Waddenzee. Er zijn tal van prachtige tochten langs dit gebied, zowel op de eilanden als aan het vaste land. Struin door de duinen of kies voor prachtige wandelingen over de dijken.

Waddenzee

Zuid-Limburg

Nederland kent allerlei soorten gebieden, maar echte bergen ontbreken hier. Wie toch wat hoogtemeters wil maken zal naar Zuid-Limburg moeten. Hier vind je een heuvelachtig landschap met schitterende natuurgebieden.

In Zuid-Limburg liggen tal van wandelroutes die goed gemarkeerd zijn. Sommige van deze routes gaan ook voor een stuk door België of Duitsland. Om zoveel mogelijk uit deze regio te halen raden wij een midweek of weekend weg naar Zuid-Limburg aan. Er zijn allerlei soorten mogelijkheden voor overnachting en zo kan je dit gebied op z’n mooist ontdekken!

Wandelen in Zuid-Limburg