1. Home
  2. Nederland
  3. Utrechtse Heuvelrug

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

In het midden van het land ligt één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied heeft alles. Van prachtige wandelpaden die goed zijn uitgestippeld, adembenemende natuur, gezellige dorpjes en horeca en tal van historische en culture hoogtepunten. Kortom, een prachtige regio om te wandelen.

De meeste wandelaars bezoeken de Utrechtse Heuvelrug tijdens een dagtripje, maar het is ook ideaal als weekendje of midweek weg. De rijke omgeving biedt volop vermaak. Zowel qua wandelen als andere zaken. In de vele gezellige plaatjes eromheen zijn daarnaast volop overnachtingsmogelijkheden. Van knusse Airbnb’s tot luxe hotels. Wil je alles weten over het wandelen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, lees dan snel verder.

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de 21 nationale parken die ons land kent. Het gebied strekt zich grofweg uit van Leusden tot Rhenen. Verder grenzen onder meer Zeist, Maarn, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Veenendaal, Amerongen en Elst aan het gebied.

Het park kenmerkt zich door een enorme diversiteit aan landschappen. De stuwwal is het meest bekend, maar er komen ook ontzettend veel bezoekers af op de zandverstuivingen en heidevelden. Daarnaast vind je er ook veel bosgebied en graslanden. Aan de zuidkant van het park vind je daarnaast prachtige uiterwaarden die bij de Nederrijn horen.

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug is een avontuur voor jong en oud. Er ligt een zeer goed onderhouden netwerk aan wandelroutes, de meeste liggend aan de zuidkant van het park. In het midden is het er vrij rustig. Hoewel je hier ook kan wandelen is het een rustgebied voor dieren. Probeer hier dan ook rekening mee te houden en niet te veel lawaai te maken of te hard te praten tijdens wandelingen hier.

De meeste startpunten van wandelroutes liggen bij zogeheten poorten of groene entrees. De eerste richten zich meer op bezoekers van verder weg en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de trein. Op deze plekken vind je veel informatievoorzieningen en staan de routes uitgebreid beschreven. Op sommige plekken zijn daarnaast horecamogelijkheden.

Diverse soorten wandelroutes

Via de website van de Utrechtse Heuvelrug kan je tal van leuke routes vinden. Voor iedereen zit er wel wat tussen. Van lange, uitdagende tochten voor de meer ervaren wandelaar tot korte tochten over makkelijk begaanbare paden die ook voor mensen die minder goed ter been zijn toegankelijk zijn. Daarnaast zitten er ook mooie tochten tussen voor als je met kinderen wil lopen. Zo ontdekken ze meer over het gebied, wat er leeft en hoe het behouden kan blijven. Plezier en leren over de omgeving worden hiermee schitterend gecombineerd.

Wil je een keer een extra bijzondere wandeling maken? Ga dan voor een themawandeling, wandelarrangement of wandelevenement. Ontdek bijvoorbeeld alles over de kastelen en landgoederen in het park of combineer wandelen op de Utrechtse Heuvelrug met een bezoek aan vliegbasis Soesterberg. Daarnaast heb je er het unieke en bijzondere klompenpad, een prachtige themawandeling. Tot slot zijn er tal van ontdekkingstochten waarbij je onder audiobegeleiding alles te weten komt over het gebied.

Wandelen en overnachten rond de Utrechtse Heuvelrug

Een midweekje of weekend weg naar de Utrechtse Heuvelrug? Goed idee! Bekijk eens deze arrangementen of boek een overnachting bij één van de gezellige hotels, Airbnb’s of B&B’s in de buurt. Denk aan Landgoed Zonheuvel of EuroParcs Resort De Utrechtse Heuvelrug. Stuk voor stuk prachtige locaties waarmee je net naast of op de Utrechtse Heuvelrug overnacht. Geniet van de rust en maak de mooiste wandelingen!