1. Home
  2. Europa
  3. Schotland

Wandelvakantie in Schotland

Een wandelvakantie naar Schotland brengt je naar een wisselend landschap. Van hoge bergen tot de wereldberoemde lochs en ruige kuststroken. De highlands van Schotland zijn uniek en bijna met geen enkel ander landschap te vergelijken. Een wandelvakantie naar Schotland zal je dan ook nog lang bijblijven.

Naast de highlands van Schotland is er nog veel meer te zien. Cultuurliefhebbers zitten ook goed in Schotland. De historie van het land en de inwoners ervaar je hier op en top. Daarnaast kan je ook een prachtige wandelvakantie naar de Schotse eilanden boeken, de Hebriden. Je kan hier eilandhoppen en meerdere eilanden tijdens één reis ervaren. Onderweg wandel je langs een azuurblauwe zee, waarbij het tegenkomen van zeehonden en dolfijnen geen uitzondering is.

Test banner

De mooiste wandelvakanties naar Schotland

Er zijn tal van aanbieders die prachtige wandelvakanties naar Schotland aanbieden. Wij hebben ze met elkaar vergeleken, ervaringen gelezen en de mooiste wandelreizen naar Schotland voor je op een rij gezet. Laat je erdoor inspireren of boek direct de reis die jouw voorkeur heeft via onze partners!

Aanbieders van wandelvakanties naar Schotland

Voor een wandelvakantie naar Schotland zit je goed bij tal van partijen, maar er zitten toch behoorlijk wat verschillen tussen de aanbieders. Elke aanbieder heeft zijn eigen aanbod naar verschillende regio’s. De één richt zich meer op de recreatieve, meer ontspannen vakantiereizen. De ander richt zich meer op de fanatieke en ervaren lopers die vaak meerdaagse tochten maken.

Wij kennen alle spelers in de markt en weten wat je kan verwachten. Om het je makkelijk te maken hebben wij de beste aanbieders voor je op een rij gezet. Boek je via één van onderstaande aanbieders, dan weet je zeker dat je bij een betrouwbare partner boekt en met een gerust hart kan uitkijken naar jouw wandelvakantie in Schotland.

Wandelen in Schotland

Schotland kent ontzettend veel prachtige natuurgebieden om te wandelen. De highlands spreken natuurlijk tot ieders verbeeldingen. Schitterende bergen, glinsterende lochs en de kenmerkende glens. De glens zijn de typische valleien die je naast Schotland eigenlijk alleen in Ierland tegenkomt. Ze zijn veelal ontstaan door gletsjers en geven het land een kenmerkend en uniek landschap.

Een andere prachtige locatie voor een wandelvakantie naar Schotland zijn de Hebriden. Deze archipel ligt voor de noordwestkust van het vaste land. Er zijn in totaal meer dan 600 eilandjes waar je prachtig kan wandelen.

Ben je een cultuurliefhebber? Ook dan zit je hartstikke goed met een wandelvakantie naar Schotland. Wandel langs bijzondere ruïnes en oude slagvelden waar (voormalige) clans hun gevechten hielden. De geschiedenis komt hier echt tot leven en dat ervaar je op z’n puurst met een prachtige wandelvakantie.

Ben Nevis

In het westen van Schotland vind je in een woest berglandschap Ben Nevis. Hoewel het misschien niet de meest uitdagende berg is, is het wel de hoogste top van Schotland met 1345 meter. Je kan er dan ook een prachtige tocht maken naar de top van de berg.

Ben Nevis is ook het eindstation van West Highland Way. De bergen in deze buurt zijn veelal besneeuwd met steile wanden en veel rotsen en stenen. De moeilijkheidsgraden van de wandelpaden verschillen behoorlijk in deze regio. Onderschat je tocht dus zeker niet.

Ben Nevis

Inner Hebrides

De Inner Hebrides, ook wel Binnen-Hebriden in het Nederlands, zijn een grote groep eilanden die direct voor de westkust van Schotland liggen. Wel liggen ze nog ten oosten van die andere grote eilandengroep, de Outer Hebrides. Je kan hier schitterend wandelen waarbij elk eiland zijn eigen unieke kenmerken heeft.

Het grootste eiland van de Inner Hebdrides is Isle of Skye. De natuur varieert hier enorm. Van een idyllische kustlijn tot puntige toppen, hier kan je prachtige tochten maken.

Inner Hebrides

Outer Hebrides

Ten noordwesten van het vaste land van Schotland en de Inner Hebrides liggen de eilanden van de Outer Hebrides. Je kan hier prachtige wandeltochten. Wij raden je aan om hier te eilandhoppen. Elke dag ontdek je dan weer een nieuwe eiland.

Voor sommige eilanden heb je een behoorlijke conditie nodig, maar wat je ervaart is meer dan de moeite waard. Je wandelt veelal langs een prachtige, azuurblauwe zee en ervaart het land hier op een heel andere manier.

West Highland Way

De grootste wandeltocht van het land is de West Highland Way. Dit pad beslaat ruim 150 kilometer en loopt van Glasgow naar de hoogste top van het land, Ben Nevis. Deze meerdaagse wandeltocht is een echte uitdaging en we raden dan ook aan om dit enkel te doen met een goede conditie.

Tijdens deze tocht kom je allerlei hoogtepunten tegen. Zo ervaar je alles wat dit land te bieden heeft. Onderweg zijn er tal van plekken waar je kan overnachten.

West Highland Way