De mooiste wandelroutes op de Azoren

De Azoren zijn een schitterende eilandengroep en één van de mooiste wandelgebieden van Europa. Een wandelvakantie naar de Azoren is dan ook zeker een aanrader voor wie wil genieten van prachtige kleuren, azuurblauwe kratermeren, vulkanische grotten, kletterende watervallen en uitgestrekte stranden. De wandelroutes op de Azoren hebben het allemaal. Een waar paradijs.

De mooiste van deze wandelroutes op de Azoren hebben we voor je op een rij gezet. Hierbij hebben een drietal prachtige eilanden beschreven waar het bijzonder wandelen is. Lees snel verder om jouw wandelreis naar de archipel te plannen en de mooiste wandelroutes op de Azoren te ontdekken.

Mooiste wandelroutes op de Azoren

De mooiste wandelroutes op de Azoren op een rij

In totaal bestaan de Azoren uit negen eilanden die zich uitstrekken over zo’n 600 kilometer. Het is dan ook vaak goed kiezen welke eilanden je wil bezoeken. De meest populaire eilanden zijn São Miguel op de Oostelijke Azoren, Flores op de Westelijke Azoren en Pico op de Centrale Azoren. Met name de Westelijke Azoren liggen behoorlijk ver verwijderd van de Oostelijke en Centrale Azoren.

Hoewel alle eilanden van de Azoren prachtig zijn en mooie wandelroutes hebben, hebben we in dit overzicht de eilanden São Miguel, Flores en Pico op een rij gezet. Elk om hun eigen, unieke kenmerken. Daarnaast bestaan de meeste wandelreizen naar de Azoren uit een bezoek aan minimaal één van deze drie eilanden.

Wandelroutes op São Miguel

Wandelen op São Miguel de AzorenSão Miguel is het grootste eiland van de archipel. Het is er enorm groen en het eiland is erg divers. Geen enkele wandeling hier zal hetzelfde zijn. Vandaar dat we dit eiland hebben opgenomen in deze lijst met mooiste wandelroutes op de Azoren. Naast wandelen kan je op dit eiland overigens nog veel meer activiteiten ondernemen, dus zeker voor de iets minder fanatieke wandelaar is dit een prachtig eiland.

Praia – Lagoa do Fogo (11 kilometer)

De eerste route die we absoluut aanraden op São Miguel is die van Praia naar de oever van Lagoa do Fogo. Je begint te wandelen door het boerenlandschap van het eiland en komt vervolgens langs de ruïnes van oude vlaszaadfabrieken. Vervolgens kom je in een schitterend bosgebied waar je langs een levada wandelt. Hier kan het nog wel eens modderig worden, dus trek goede schoenen aan. 

Als je het pad volgt kom je uit in de vallei Ribeira da Praia en van daaruit wandel je door richting het schitterende Lagoa do Fogo. Hierna kan je dit pad ook weer teruglopen waarbij je een schitterend uitzicht hebt op de zuidkust van het eiland.

Sete Cidades Hiking Trail (11 kilometer)

Deze hike brengt je langs meerdere hoogtepunten van het eiland en is misschien wel de meest adembenemende route die er is. De hike begint op de parkeerplaats van Lagoa do Canàrio en brengt je uiteindelijk via het meer naar Pico da Cruz vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt. Niet alleen op het meer zelf, maar ook over een groot deel van de rest van het eiland.

Wandel je verder dan kom je langs nog een aantal andere kratermeren, namelijk Lagoa Azul en Lagoa Verde. Uiteindelijk eindigt de tocht rond het kerkje São Nicolau. In totaal duurt de tocht zo’n 3 tot 4 uur, afhankelijk van hoe snel je loopt en het aantal pauzes je neemt.

Sanguinho Hiking Trail (4,5 kilometer)

Hoewel deze hike relatief kort is met maar 4,5 kilomer kan het soms pittig lopen zijn. Deze tocht brengt je uiteindelijk langs de mooiste watervallen van het eiland. Wel moet je hiervoor een stevig stuk wandelen door dichte begroeing en een vaak modderig pad. Onderschat ook zeker de trap richting de waterval zelf niet. Deze is erg smal en stijl, dus goed schoeisel is zeker aan te raden.

Wandelroutes op Flores

Wandelvakantie op Flores de AzorenHoewel Flores zeker niet één van de grootste eilanden van de groep is, is het misschien wel het mooiste eiland om te wandelen. De naam van het eiland verraadt het al een klein beetje, maar dit eiland is niet alleen groen, het is een ware kleurenzee van de meest prachtige bloemen. Daarnaast is dit eiland door UNESCO gekwalificeert als biosfeerreservaat. Naast de enorme diversiteit aan bloemen telt het eiland ook zeven kratermeren. Kortom, een valhalla voor de natuurliefhebber.

Great Tour of Flores (47 kilometer)

De Great Tour of Flores is een meerdaagse wandeltocht die begint in het noordoosten van het land en eindigt in het zuidwesten. Hierbij volg je de oostkust en vervolgens de noord en westkust. Deze bijzondere tocht laat je ontzettend veel moois van het eiland zien, maar het is een behoorlijke pittige tocht. Normaliter wordt de tocht in twee dagen gesplitst, maar je kan er ook voor kiezen om het in drie dagen te doen. Het startpunt ligt in Santa Cruz das Flores en eindigt in Lajedo. Aan het einde van dag 1 eindig je in Ponta Delgada waar diverse overnachtingsmogelijkheden zijn.

Miradouro das Lagoas – Poço do Bacalhau (7,3 kilometer)

Niet een ontzettend lange tocht, maar wel een zeer pittige tocht. Deze route ligt in het westen van het eiland en loopt van het binnenland naar de kust. Hierbij kom je zeer bijzondere flora en fauna tegen, maar ook een schitterend meer. Hier kan de ondergrond modderig zijn en erg tricky. Zorg dus voor goed schoeisel tijdens je toch. Een adembenemde tocht, die de moeite meer dan waard is.

Fajã de Lopo Vaz (3,4 kilometer)

We eindigen de Flores met een relatief korte route van 3,4 kilometer, maar wel eentje die vrij pittig kan zijn. Deze rondtocht ligt in het zuiden van het eiland en laat je kennismaken met het gebied waar de eerste bewoners hun plek vonden. Ondanks de korte afstand staat er zo’n 2 uur voor de tocht. Het pad dat je bewandelt is al meer dan 500 jaar oud en brengt je langs een uniek microklimaat. Hierbij daal je van een steiling helling af, in totaal zijn het meer dan 300 tredes die vrij oneven zijn. Goede schoenen zijn dus een must.

Wandelroutes op Pico

Wandelen op Pico de AzorenPico is het op één na grootste eiland van de archipel, maar dat is niet de voornaamste reden dat dit eiland op deze lijst staat. Het eiland is vernoemd naar de vulkaan op het eiland. Dit is tevens het hoogste punt van de Azoren. Sterker nog, het is het hoogste punt van heel Portugal. Met 2.351 meter is het een flinke tocht naar de top, maar deze kan in één dag worden gemaakt. Vandaar ook dat we dit eiland in deze lijst hebben opgenomen. Voor de fanatieke wandelaar is deze tocht een mooie uitdaging tijdens een wandelvakantie. 

Pico (7,6 kilometer)

Het hoogtepunt op Pico is het beklimmen van de vulkaan zelf. Begin hier vroeg mee, omdat het vrij lang kan duren. Gemiddeld duurt de tocht zo tussen de 6 en 8 uur om zowel naar boven als naar beneden te gaan. De meeste hikers beginnen dan ook tussen 6 en half 7 in de ochtend. Vergeet ook niet goed bepakt te beginnen. Het weer kan enorm omslaan. Van felle zon tot heftige regen en wind. Neem dan ook de juiste kleding mee voor onderweg.

Ondanks dat de tocht maar 7,6 kilometer is moet je een goede conditie hebben om deze berg te beklimmen. Met 2.351 meter als hoogste piek is het een flinke tocht omhoog en dit kost veel energie. Zorg dan ook voor een goede voorbereiding als je aan deze tocht wil beginnen.

Caminho das Lagoas (22,2 kilometer)

Hoewel deze toch qua wandelen vrij eenvoudig is, is met name de lengte de grote uitdaging. De tocht is 22,2 kilometer lang. Je wandelt hierbij door het hart van het eiland. Dit begint in het binnenland bij Estrada Transversals en eindigt bij Cruz. Onderweg kom je langs een aantal prachtige meren, zoals Caiado, Lagoa Seca en Lagoas do Peixinho. Daarnaast loopt dit pad door het Caveiro natuurreservaat. Hier groeien unieke bloemen en planten. Kortom, een pad waarbij je het hart van het eiland leert kennen.

Prainha do Norte (7,8 kilometer)

De rondtocht in het noorden van het eiland brengt je langs een schitterend stuk van de noordkust van het eiland. De tocht is redelijk eenvoudig af te leggen en dus ook voor beginnende wandelaars goed te doen. Je begint in de tuin van Prainha welke middenin het dorp ligt. Je wandelt vervolgens langs rustige beekjes met mooi en bijzondere stenen bruggetjes. Deze werden aangelegd door de eerste bewoners van dit gebied om hun huisjes te bereiken. Verder kom je tijdens deze toch langs het enige zandstrand van het eiland. Een prachtige plek voor een welverdiende pauze.