Wandelgidsen over Zuid-Limburg

Wandelen in Nederland is een feestje. Eén van de mooiste gebieden van ons land is Limburg, specifiek Zuid-Limburg. Er zijn dan ook verschillende wandelgidsen over Zuid-Limburg. Een groot deel hiervan is geschreven door enthousiastelingen van het Limburgs heuvellandschap en minder door de grotere, commerciëlere partijen. Hierdoor ervaar je het wandelen in Limburg door de ogen van veelal locals. 

In deze blog hebben we mooiste wandelgidsen over Zuid-Limburg voor je op een rij gezet. Ze bieden je inspiratie om je eigen tochten door het heuvellandschap te maken, maar vertellen je ook de leukste details over de regio. Zo gaan je wandeling nog meer leven én beleving krijgen. Lees snel verder over de mooiste wandelgidsen over Zuid-Limburg!

Wandelgidsen over Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail (en de Seven Summits) is een boek geschreven door Toon Hezemans en neemt je mee langs de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. De ‘Seven Summits’ zijn in dit boek deze zeven bergtoppen. De gehele ‘Dutch Mountain Trail’ is ruim 100 kilometer lang en komt langs al deze toppen. De tocht begint op station Eygelshoven in Kerkrade en eindigt op station Maastricht.

De wandelgids Dutch Mountain Trail leert je alles over deze tocht. Niet alleen hoe je deze zelf kan wandelen, maar ook leuke details en informatie over plekken waar je langs komt. Zo gaat de tocht al leven nog voor je deze zelf gelopen hebt. Een echt avontuur waarbij je de hoogtemeters zeker in de benen zal voelen.

Een wandeling rondom Zuid-Limburg

In ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ neemt Alex Buis je mee langs een schitterende elfstedentocht door en rond Zuid-Limburg. De wandeling is een tocht van elf etappes die gemiddeld zo’n 25 kilometer zijn. In deze gids ga je buiten de gebaande paden, de standaard wandelpaden worden niet bewandeld. Je ontdekt Zuid-Limburg en de regio eromheen op een heel andere manier, een manier die je tot nu toe misschien nog niet voor mogelijk hield.

Hoewel de tocht ook Zuid-Limburg aandoet gaat deze er ook vooral omheen. Tijdens de 11 wandelingen ga je door drie landen en één voormalig land, Neutraal Moresnet. Een enerverende en bijzondere tocht. Veel culturele afwisseling, bijzondere dorpjes en prachtige landschappen. De tocht kan je vanuit één centraal punt doen. Elke wandeling begint bij een station dat vanuit Limburg bereikbaar is.

Lopen door Limburgs Heuvelland

In deze lijst met wandelgidsen over Zuid-Limburg mag ‘Lopen door Limburgs Heuvelland’ niet ontbreken. De ervaren wandelaars en routemakers Rob Wolfs en Rutger Burgers hebben met dit boekje dan ook een ideale gids geschreven voor iedereen die Zuid-Limburg wil ontdekken. Alles komt langs in deze gids. Van de mooiste vergezichten tot goede horecagelegenheden. De tochten brengen je langs schitterende plekken en over unieke paden. Dat de gids gemaakt is door wandelaars voor wandelaars merk je dan ook zeker terug.

In de wandelgids staan 18 rondwandelingen op verschillende plekken tussen Maastricht en Vaals. De wandelingen zijn allemaal zo’n 15 kilometer lang en goed te doen, ook voor beginners. Hierdoor is het ook een ideale startersgids voor iedereen die Zuid-Limburg voor het eerst gaat ontdekken.

Wandelend genieten van Valkenburg aan de Geul

Te midden van Zuid-Limurg ligt het gezellige Valkenburg aan de Geul. Samen met Maastricht is dit de trekpleister van de regio voor toeristen. De natuur en grotten zijn de voornaamste redenen dat mensen hier graag komen, maar ook zeker de gezelligheid van de horeca en de historie van de regio. In ‘Wandelend genieten van Valkenburg aan de Geul’ staan 14 prachtige rondwandelingen in en rond Valkenburg aan de Geul beschreven.

Als centraal punt van de regio mag deze gids volgens ons dan ook niet ontbreken in deze lijst met wandelgidsen over Zuid-Limburg. De schrijver komt uit de plaats zelf en is wandelgids met jaren aan ervaring. Je komt dus langs de meest unieke plekjes van de regio, maar ook de mooiste horecagelegenheden staan beschreven. De wandelingen zijn daarbij ontzettend divers en leuk beschreven. Hiermee leer je de regio echt kennen. De beleving staat voorop.

Het Krijtlandpad

Het Krijtlandpad is een wandelroute die van Maastricht naar Vaals gaat en weer terug. Dit streekpad is inmiddels zo’n 100 kilomter lang en wordt beheerd door Wandelnet. De tocht kan gevolgd worden met behulp van de gids en geel-rode markeringen langs de weg. Tijdens de route volg je voor een flink stuk de Maas, maar je komt ook langs het prachtige Valkenburg en natuurlijk het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg.

In LAW-gids streekpad 7 wordt het Krijtlandpad nauwkeurig beschreven. In de gids is de route in 6 etappes opgedeeld, maar je kan dit natuurlijk ook inkorten of juist verlengen. De tocht brengt je over schitterende, onverharde wegen, langs nieke natuurgebieden en adembenemende vergezichten. Een ideale manier om Zuid-Limburg te leren kennen.

Nog meer routes en wandelgidsen over Zuid-Limburg?

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor wandeling door Zuid-Limburg? Op Wandelgids Zuid-Limburg vind je meer dan 1500 wandelroutes door Zuid-Limburg. Deze wandelgidsen over Zuid-Limburg zijn gemaakt door fanatieke wandelaars en worden regelmatig geüpdatet. De routes zijn er vanaf 5 kilometer tot over de 15 kilometer. Voor elk type wandelaar zitten er dus wel mooie routes tussen. Een echte aanrader om nog meer te ontdekken van het prachtige Zuid-Limburg!