Wat is het Pieterpad?

Veel mensen hebben vast wel eens van de naam gehoord: het Pieterpad. Maar wat is het Pieterpad precies? Het Pieterpad is de meest bekende langeafstandswandelroute van Nederland en loopt van het noorden in Groningen tot in het zuiden van Limburg. De route is ooit ontstaan door twee vriendinnen en wint nog altijd aan populariteit. Voor elke wandelaar in Nederland is het Pieterpad toch eigenlijk wel een route die een keer gelopen moet zijn.

Langs de route van het pad zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast is het ook erg leuk om samen met je partner, vrienden, kinderen of andere bekenden te lopen. Alles wat je moet weten over het Pieterpad, de oorsprong en het lopen ervan leggen wij je uit in deze blog.

Het Pieterpad paaltje

De oorsprong van het Pieterpad

Het Pieterpad is bedacht door twee vriendinnen die vonden dat Nederland toe was aan een goed uitgestippeld langeafstandspad om te wandelen. De één kwam hierbij uit Groningen en de ander uit Tilburg. Tussen 1978 en 1983 hebben Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens het pad dan ook bedacht, gelopen en uitgebreid beschreven. Hier ligt dan ook de oorsprong van het Pieterpad. De naam van het pad zit hem in het begin- en eindpunt. Het beginpunt ligt namelijk in Pieterburen en het eindpunt op de Sint-Pietersberg.

Van waar tot waar loopt het Pieterpad?

Bordje van het PieterpadHet Pieterpad loopt zoals gezegd van Pieterburen in het noorden van Nederland tot aan de Sint-Pietersberg in het zuiden van Nederland. Je loopt vanaf de Noord-Groningse Waddenkust via het oosten van Nederland naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Daarbij doorkruis je tal van landschappen en historische plekken. Denk hierbij aan de Sallandse Heuvelrug, het Zuid-Limburgse heuvelland en Drentse hunnebedden.

De lengte van het Pieterpad

De exacte lengte van het Pieterpad is een beetje afhankelijk van hoe je precies loopt en verschillende bronnen geven net andere lengtes weer. Officieel kan gesteld worden dat het Pieterpad 501 kilometer lang is. Verschillende afstandsmeters geven echter tussen de 498 en 509 kilometer aan. Dit hangt ook samen met het exacte begin- en eindpunt van de wandelaar per gelopen etappe. Gesteld kan worden dat de lengte van het Pieterpad dus zo’n circa 500 kilometer is.

De etappes van het Pieterpad

Het Pieterpad bestaat officieel uit 26 etappes die tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn. Loop je normaliter niet veel of is je conditie vrij matig, dan kan je ook kiezen om het Pieterpad in 38 etappes te lopen. De etappes zijn dan tussen de 10 en 15 kilometer lang. Wil je juist wat meer uitdaging in je wandelingen, dan kan je er ook minder etappes van maken. Het is namelijk ook mogelijk om het Pieterpad in 16 etappes te volbrengen waarbij je dagelijks 25 tot 35 kilometer wandelt.

Naast het officiële Pieterpad is het ook mogelijk om er een extra etappe aan toe te voegen. Afhankelijk van je start- en eindpunt kan je dit zien als een mooie proloog of epiloog. Deze route bedraagt 10 kilometer en ligt in en rond Pieterburen. Van hieruit wandel je richting de kust van de Waddenzee. Een mooie opwarmronde of juist afsluiter van deze bijzondere tocht.

Het Pieterpad lopen

Het Pieterpad wandelenBen je van plan het Pieterpad te gaan lopen? Leuk! Je kan dit op allerlei manieren doen en in je eigen tempo. Er zitten geen eisen of musts aan, je kan het behoorlijk vrij invullen. Kies bijvoorbeeld eerst in hoeveel etappes je de tocht wil maken. Ga je voor de fanatieke 16 etappes, de originele 26 etappes of kies je toch voor de gemoedelijke 38 etappes? De keuze ligt helemaal bij jou.

Naast het aantal etappes kan je er ook voor kiezen om de wandelingen op verschillende momenten te maken. Het is natuurlijk niet verplicht dat je elke wandeling achter elkaar maakt, al geeft dat natuurlijk wel een hele toffe uitdaging. Zo zijn er genoeg mensen die het bijvoorbeeld opsplitsen in 3 ruime weken, waarbij ze elke week een derde van het pad lopen. Je kan er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld weekenden te pakken en dan steeds 2 of 3 etappes te lopen. Net wat jij prettig vindt en past bij de mogelijkheden die je hebt.

Ervaringen met het lopen van het Pieterpad

Er zijn tal van mensen je al voorgegaan met het lopen van het Pieterpad. Hoewel het door de lengte overkomt als een uitdagende tocht is het bij een redelijke conditie goed te doen, zeker als je de toch niet in één keer achter elkaar loopt. De dagelijkse afstanden zijn vrij goed te lopen en je komt langs leuke en mooie plekken. Daarnaast blijft het Nederland en loop je dus vrij vlak over vaak goede ondergrond. Wil je meer weten over het lopen van Pieterpad en ervaringen van anderen? Bekijk dan ook eens de officiële website van het Pieterpad. Hier vind je nog meer informatie en kan je in contact komen met andere wandelaars.