Het Pieterpad is dé langeafstandswandeling van Nederland. Eerder schreven we al over wat het Pieterpad is. In deze blog gaan we verder in op deze route en gaan we het hebben over het plannen van het lopen van deze route. Het Pieterpad lopen plannen is namelijk wel verstandig om goed vooraf te doen. Een route van zo’n 500 kilometer loop je namelijk niet zomaar.
Ga je het Pieter lopen plannen, dan moet je rekening houden met verschillende punten. Hoe lang ga je er bijvoorbeeld over doen, wanneer wil je lopen en ga je samen of alleen? Met de tips uit deze blog moet het goedkomen en wordt het Pieterpad lopen plannen een stuk eenvoudiger.
De juiste voorbereiding voor het Pieterpad
500 kilometer achter elkaar wandelen is niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Vrij letterlijk natuurlijk, maar ook figuurlijk. Voor veel mensen is dit een flinke uitdaging, zeker als je de tocht in één keer wil maken. Een behoorlijke basisconditie en ervaring met wandelen zijn aan te raden. Wat eelt op de voeten is in dit geval dan ook zeker aan te raden.
Als je regelmatig een flink stuk wandelt, denk aan zo’n 10 tot 20 kilometer achtereen, dan zit je vrij goed om het Pieterpad te gaan lopen. Met regelmatig bedoelen we in dit geval bijvoorbeeld eens of twee keer per week. Doe je dit niet, dan is het waarschijnlijk verstandig eerst wat vaker te gaan lopen. Vind je het bijvoorbeeld ook leuk om zulke stukken af te leggen?
Hoe ga je het Pieterpad lopen plannen?
In totaal bestaat het Pieterpad uit 26 etappes, verdeeld in twee delen van ieder 13 etappes. De ultieme uitdaging is natuurlijk om de tocht in één keer af te leggen. Met één à twee rustdagen ben je dan vier weken onderweg. Dit kan flink wat tijd kosten en niet iedereen heeft hier altijd de mogelijkheden voor. Je kan er dus ook voor kiezen om de route in tweeën te splitsen en steeds twee weken te wandelen. Je loopt dan eerst deel 1 en dan deel 2.
Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere opties om het Pieterpad lopen te plannen. Er zijn geen regels of andere voorschriften hoe lang je erover mag doen. Als je om het weekend bijvoorbeeld één etappe wil lopen, dan is dat ook helemaal prima! Je doet er dan er ongeveer een jaar (52 weken) over. Probeer dus vooral te kijken naar wat jouw persoonlijke situatie en agenda toelaten en plan aan de hand daarvan hoe je de tocht gaat maken.
Alleen het Pieterpad lopen of samen
In mijn gesprekken met andere wandelaars hoorde ik ook vaak terug dat ze met het ‘probleem’ zaten of ze het Pieterpad alleen gaan lopen of samen met iemand. Vaak wil iemand graag het pad wandelen, maar wel samen met iemand. Toch is het altijd de vraag of anderen ook zo enthousiast worden van zo’n afstand lopen. En alleen lopen is misschien ook niet altijd wat je wil.
Er zijn gelukkig allerlei mogelijkheden om hiermee om te gaan. Zelf heb ik het pad samen met iemand gelopen, maar ik wandel ook met regelmaat alleen. Tijdens stukken van de wandeling is het ook soms langere tijd stil geweest. Gewoon om te genieten van de rust en stilte om ons heen. Alleen het pad lopen, zeker de kortere afstanden, kan dan ook heerlijk zijn.
Kies je er bijvoorbeeld voor om in weekenden steeds twee etappes te lopen, dan kan je er ook voor kiezen om de ene alleen te lopen en de ander samen met iemand. Hoewel niet iedereen enthousiast wordt van 500 kilometer lopen, vinden veel mensen het vaak wel leuk om een stuk te lopen of een etappe. Kijk dan ook of je met verschillende mensen verschillende etappes kan lopen. Zo hou je leuk contact en betrek je jouw omgeving bij het wandelen. Erg gezellig en het neemt de drempel weg om iemand te zoeken voor de gehele wandeltocht van noord naar zuid.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zeker als het aankomt op wandelen is een goede voorbereiding het halve werk. Als je het Pieterpad gaat lopen dan plan je om 500 kilometer te gaan wandelen, geen klein stuk. Goed schoeisel is de eerste stap. Een set kwalitatief goede wandelschoenen maakt de hele tocht een stuk comfortabeler en voorkomt de kans op blaren en andere verwondingen.
Goede kleding is ook belangrijk bij het lopen van het Pieterpad. Je wandelt in Nederland dus waarschijnlijk krijg je te maken met zon, regen, wind, warmte en kou. Zorg er dan ook voor dat je kleding hebt voor diverse jaargetijden en neem altijd een stevig windjack mee.
Tijdens je tocht loop je soms ook lange stukken op plekken waar bijna niemand komt, laat staan dat er winkels zijn. Voldoende water (een waterzak in je rugzak is een echte aanrader) en eten is dan ook onmisbaar. Zo kan je een pauze nemen wanneer je wil en krijg je geen hongerig gevoel of enorme dorst. Vergeet daarnaast ook geen EHBO-kit mee te nemen en natuurlijk het Pieterpad boekje.
Overnachtingen plannen
Als je weet hoe je het gaat opdelen is het tijd om de overnachtingen te plannen en boeken. In de meeste eindpunten vind je voldoende hotels, B&B’s, campings en andere overnachtingsmogelijkheden. De gastheren- en dames zijn bekend met Pieterpadwandelaars en heten je van harte welkom om goed bij te komen en weer met volle energie op pad te gaan. Kies wat binnen je wensen en budget past en plan de overnachtingen als deze nodig zijn. Op die manier heb je voor jezelf direct een mooie stok achter de deur om te gaan lopen.