De 10 beste apps voor wandelroutes

Er zijn ontelbaar veel apps waarmee je schitterende wandelingen kan maken. Zowel om de routes vooraf te maken, routes live te tracken, routes te delen of juist om achteraf je routes te analyseren en te bekijken. Kortom, een heel scala aan mogelijkheden. De 10 beste apps voor wandelroutes hebben wij dan ook voor je op een rij gezet.

Veel van de routes in onze lijst met beste apps voor wandelroutes zijn breder bruikbaar dan enkel wandelen. De meeste zijn namelijk ook bruikbaar voor andere buitensporten, zoals fietsen, hardlopen of skeeleren. Wij focussen ons op het wandelgedeelte, maar geven natuurlijk aan waar je de app nog meer voor kan gebruiken. Benieuwd naar onze top 10 beste apps voor wandelroutes? Lees dan snel verder!

Beste apps voor wandelroutes

Onze lijst van beste apps voor wandelroutes

Er zijn tientallen, zo niet honderden apps, die je kunnen helpen bij het vinden van wandelroutes of het vastleggen van je eigen routes. Stuk voor stuk claimen ze ‘het meest compleet’, ‘de nummer 1’ of ‘de meest gebruikte’ app te zijn. We hadden in principe ook een top 20, top 50 of top 100 met beste apps voor wandelroutes kunnen maken, maar dan wordt het te onoverzichtelijk.

Onze lijst met beste apps voor wandelroutes hebben we dan ook samengesteld op basis van onze eigen ervaringen. Daarnaast hebben we ook gekeken naar wat we veel gebruikt zien worden om ons heen en bij veel andere wandelaars. Verder hebben we reviews meegenomen van de verschillende apps, maar tot een bepaalde hoogte. Helaas zien we dat deze vaak toch enigszins vertekend zijn. Kortom, onze lijst met beste apps voor wandelroutes is gemaakt door wandelaars voor wandelaars.

Op willekeurige volgorde ziet onze top 10 beste apps voor wandelroutes er als volgt uit:

  • Strava
  • Outdooractive
  • Komoot
  • Wandeltochten
  • Relive
  • Wandelknooppunt
  • Natuur Routes van Natuurmonumenten
  • Klompenpaden
  • RoutAbel

Strava

Strava logoStrava is één van de populairste apps, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Niet voor niets dat deze in onze top 10 beste apps voor wandelroutes staat. De app kan voor tal van activiteiten gebruikt worden, maar wordt voornamelijk door wandelaars, hardlopers en fietsers gebruikt. Met de app kan je perfect routes van tevoren uitstippelen, maar ook je wandelroutes bijhouden ‘live’ tijdens het wandelen. Bijkomend voordeel is dat je ook je tochten kan analyseren en tal van statistieken kan inzien. Daarnaast is het eenvoudig je tochten te delen met vrienden en andere wandelaars.

Strava is beschikbaar voor zowel Android als iOS en is in de basis gratis. Wil je echter het maximale uit de app halen dan is de premium versie aan te raden. Hiermee krijg je allerlei extra functies en features. De premium versie kost €7,99 per maand of €59,99 per jaar. Je kan Strava eenvoudig downloaden via hun eigen website.

Outdooractive

Outdooractive logoOutdooractive is een app die het onder wandelaars zeer geliefde ViewRanger heeft vervangen. Hoewel de app in gebruik iets minder is dan zijn voorganger is het nog steeds een ideale app voor wandelaars. Vandaar ook dat deze in onze top 10 beste apps voor wandelroutes staat.

De app geeft uitgebreide toegang tot tal van routes. Zowel routes gemaakt door amateur wandelaars, maar ook door outdoor experts. Daarnaast kan je ook eenvoudig je eigen routes plannen, opslaan en exporteren. Het geeft veel informatie over de plaats waar je gaat wandelen en de accommodaties die daar te vinden zijn.

Naast wandelen wordt deze app ook gebruikt door andere buitensport liefhebbers, zoals bergbeklimmers, hikers en skiërs.

De app Outdooractive is een internationale app, maar heeft ook veel routes in Nederland. Dit maakt de app ideaal voor mensen die ook graag in het buitenland wandelen en daar routes plannen. Er is een gratis versie, maar fanatieke wandelaars kiezen toch al snel voor de Pro of Pro+ versie. Met deze versies kan je bijvoorbeeld offline toegang tot kaarten krijgen. De Pro versie kost €2,50 per maand en de Pro+ versie €5,- per maand. De extra features kunnen tijdens een trial worden getest. Je kan je hier eenvoudig registreren en de app downloaden.

Komoot

Komoot logoIn de lijst met beste apps voor wandelroutes kan Komoot natuurlijk niet ontbreken. Ook deze app hebben veel wandelaars, zowel in Nederland als daarbuiten, op hun mobiel staan. Niet zonder reden. Het is één van de meest complete apps voor het buitenleven, met name fietsen en wandelen. Met deze app kun je de mooiste fiets- en wandelroutes plannen, maken, importeren en opslaan. Voor elk type wandelaar zitten er tal van schitterende routes tussen over de hele wereld. Van korte, ontspannen wandelingen tot zeer steile en extreem uitdagende bergwandelingen.

Wat ook super is aan Komoot zijn de vele functies die de app heeft. Naast de meeste functies die wandelapps hebben is het bij deze app ook mogelijk om spraakgestuurd te lopen. Zo hoef je niet steeds op je mobiel te kijken, maar ook voor blinden en slechtzienden is dit ideaal. Wat ook leuk is, is de mogelijkheid om zelf onderweg foto’s op te slaan van (je eigen) hoogtepunten. Hiermee bouw je een soort persoonlijk logboek. Verder kan je ook vrienden waarmee je wandelt taggen. Je kan Kamoot hier downloaden voor nagenoeg elk device.

Wandeltochten

Wandeltochten logoEen wat andere app dan alle anderen in deze lijst met beste apps voor wandelroutes is de Wandeltochten app. In deze gratis app vind je namelijk een overzichtelijke lijst van georganiseerde wandeltochten in zowel Nederland als België. De lijst is in onze ervaring vrij compleet en nagenoeg alle wandelingen staan erin. Dit maakt het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en echte wandelvrienden te maken. Door het overzicht kan je bijna iedere dag wel ergens wandelen, vaak ook in de buurt.

De tochten die in de app staan zijn vaak vrij uniek en soms enkel beschikbaar tijdens het evenement. Hierdoor kom je op plekken waar je normaliter nooit komt. Dit geeft de app een enorme meerwaarde. Een nadeel is dat de app nogal wat advertenties kan bevatten als je de gratis versie gebruikt, maar dit is uit te zetten door een donatie aan de maker te schenken. Hiermee kan hij ervoor zorgen dat de app in de lucht blijft. De app is zowel voor Android als iOS te downloaden.

Relive

Relive logoRelive is een app die nog niet heel bekend is, zoals bijvoorbeeld een Komoot of Strava. Toch hoort deze wat ons betreft in deze lijst met beste apps voor wandelroutes. De app maakt namelijk een schitterende 3D video van de wandeling die je gemaakt hebt. Hiermee krijg je een mooi overzicht van de route die je gemaakt hebt, precies in vogelvlucht.

Zeker als je wel eens in bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk of elk ander bergachtig stuk loopt is dit indrukwekkend om te zien. In vogelvlucht zie je namelijk precies wat je hebt afgelegd en hoe dit eruit ziet op een kaart. Daarnaast kan je nog zelf allerlei personalisaties toevoegen aan je routes. Hiermee maakt de app de naam waar. Je herbeleeft je routes tot in detail.

Relive kan je hier downloaden voor Android en iOS. In de basis is de app gratis, maar er is ook een premium functie: Relive Plus. Hiermee krijg je HD video’s, maar kan je ook muziek toevoegen aan je video’s. Daarnaast kan je deze ook onbeperkt bewerken. De premium versie kost €6,99 per maand en kan je eerst 30 dagen gratis testen.

Wandelknooppunt

Wandelknooppunt logoHoewel deze lijst van beste apps voor wandelroutes in principe alleen apps bevat waarmee je ook in Nederland op pad kan, is dit de uitzondering op de regel. De Wandelknooppunt app is een app waarmee je prachtige wandeltochten kan maken door Vlaanderen. Je kan eenvoudig je eigen wandelingen uitstippelen langs alle wandelknooppunten in Vlaanderen. Hiermee kan je vele duizenden kilometers wandelen door het Belgische landschap. Naast je eigen routes maken kan je ook eerder opgeslagen routes nog een keer wandelen, suggesties krijgen voor mooie routes of routes die andere wandelaars gemaakt hebben lopen. 

De app van Wandelknooppunt.be is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android. Hoewel in de basis de app gratis is, kan je er ook voor kiezen om een abonnement aan te schaffen voor €9,99 per jaar. Hiermee krijg je toegang tot verschillende premium functies. Denk hierbij aan Pro routes importeren, offline gebruik van de app en hoogteprofielen tijdens het wandelen.

Natuur Routes van Natuurmonumenten

Natuur Routes van Natuurmonumenten logoDe Natuur Routes app van Natuurmonumenten biedt toegang tot meer dan 400 wandel-, fiets-, en kanoroutes. Het merendeel bestaat uit schitterende wandelroutes door de mooiste natuurgebieden binnen Nederland. Kortom, een app die ideaal is voor wandelaars in Nederland.

Het leuke van deze app is dat het rekening houdt met allerlei soorten wandelaars en gezelschappen. Van langeafstandswandelingen met een pittige moeilijkheidsgraad voor de fanatieke wandelaar tot gemoedelijke, korte wandelingen voor het gezin met (jonge) kinderen. Daarbij geeft de app ook uitleg en toelichting bij bijzondere punten onderweg. Zo leer je de omgeving op z’n mooist kennen. 

Natuur Routes van Natuurmonumenten kan je hier downloaden voor zowel Android als iOS. De app is geheel gratis. Je krijgt toegang tot de app als je lid bent of wordt van Natuurmonumenten. Daarnaast kan je ook een eenmalige bijdrage van €4,99 betalen om toegang te krijgen.

Geocaching

Geocaching logoWandelen en ondertussen schatzoeken, dat is Geocaching. Hiermee krijgt wandelen een totaal nieuwe dimensie. Geocaching is over komen waaien uit de Verenigde Staten, maar wint in Europa en dus ook Nederland steeds meer terrein. Met de telefoon in de hand ga je op zoek naar ‘schatten’ die andere mensen hebben achtergelaten. Wil je het helemaal mooi maken, verstop dan zelf ook eens iets. Op die manier heb je de leukste en beste ervaring. Meer weten over deze unieke manier van wandelen? Bekijk het hier.

Hoewel er een gratis versie van Geocaching is, raden we wel aan om voor de Premium versie te gaan. Hiermee heb je een veel betere, maar ook een stuk leukere ervaring. Daarnaast kan je veel meer zoektochten ondernemen. De premium versie kan je zowel jaarlijks als maandelijks afnemen. Jaarlijks betaal je €29,99 per jaar (€2,50 per maand). Voor het maandelijkse abonnement betaal je €6,99 per maand. Meer weten over de verschillen tussen Premium en gratis? Dat zie je eenvoudig terug in dit overzicht.

Klompenpaden

Klompenpaden logoDe Klompenpaden app bevat allerlei prachtige routes door de provincies Gelderland en Utrecht. Elke route is voorzien van ontzettend veel informatie en foto’s, zo weet je precies wat je gaat zien en waar je langs komt. Hoewel je de routes ook kan uitprinten of via de bewegwijzering kan volgen is het gebruik van de app aan te raden. Zo blijf je makkelijker op het juiste pad en mis je geen hoogtepunten.

De Klompenpaden app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android. Klompenpaden.nl, de ontwikkelaars van de routes en de app, is bedacht en gemaakt door Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het doel is wandelaars te laten genieten van de prachtige omgevingen die beide provincies te bieden hebben. Dit is goed gelukt in onze ervaring. De tochten zijn afwisselend en je komt langs unieke stukken waarbij je leuke feitjes te weten komt over de omgeving waar je loopt.

RoutAbel

RoutAbel logoVoorheen AbelLife en tegenwoordig beschikbaar onder de naam RoutAble, ontwikkeld door AbelLeisure. Deze app is er voor iedereen die geniet van het buitenleven. Niet alleen wandel- en fietsroutes staan erin, maar ook vaarroutes. Je kan kan de app enigszins vergelijken met die van Klompenpaden en Natuur Routes van Natuurmonumenten. De app geeft je namelijk allerlei weetjes en feitjes over de natuur en omgeving waarin je wandelt. Hiermee leer je een gebied door en door kennen.

Ondanks de overeenkomsten met eerdere apps, hebben wij deze toch in onze top 10 met beste apps voor wandelroutes. Naast tekstuele ondersteuning van je route is het namelijk ook mogelijk om geluidsfragmenten te beluisteren of ondersteunend videomateriaal te bekijken.

In de RoutAbel app staan meer dan 500 schitterende routes in Nederland, België en Duitsland. Ook erg leuk dus om streken en gebieden die buiten onze eigen landsgrens liggen te leren kennen. De app is hier gratis te downloaden voor zowel iOS als Android.