De juiste wandelschoenen kiezen

De juiste wandelschoenen kiezen is cruciaal om zowel comfortabel als stevig door te kunnen lopen, of je nu een dagje gaat wandelen in eigen land of op wandelvakantie gaat. Zeker als je voor het eerst op wandelvakantie gaat zal je erachter komen hoe belangrijk wandelschoenen zijn die bij jou passen. 

Waarschijnlijk ga je meerdere dagen wandelen en veelal dagen achter elkaar. Ook voor meer ervaren wandelaars kan het kiezen van de juiste wandelschoenen elke keer weer een zoektocht zijn. In deze blog onze tips om de juiste wandelschoenen te kiezen voor jou!

Wandelschoenen voor in de bergen

Het belang van de juiste wandelschoenen kiezen

Een wandelschoen, en überhaupt een schoen, is meer dan enkel een kledingstuk dat je draagt om hoe het eruit ziet. Een goede wandelschoen biedt je steun tijdens het wandelen, grip, demping en stabiliteit. Ga je bijvoorbeeld met sneakers de bergen in, dan is de kans dat je een enkel verzwikt of uitglijdt zeer groot. Met goede wandelschoenen verklein je die kans enorm. Daarbij mogen ze er natuurlijk ook goed uitzien, daar is niets mis mee. Probeer er alleen wel voor te zorgen dat de schoenen je voldoende bescherming, grip en comfort bieden.

Verschillende soorten wandelschoenen

Wandelschoen op bergDe juiste wandelschoenen kiezen hangt grotendeels samen met het terrein waar je op gaat lopen en jij als persoon. Er zijn verschillende soorten wandelschoenen die geclassificeerd kunnen worden als de ABCD-indeling. Hierbij is het uitgangspunt de gemiddelde wandelaar, vandaar dat we zeggen dat het ook moet passen bij jou als persoon. Misschien heb je als beginnend wandelaar behoefte aan extra grip en stabiliteit of kan je juist als zeer ervaren wandelaar uit de voeten met een schoen die een categorie lager ligt. De ABCD-indeling staat voor:

  • A-schoenen: lichte en soepele wandelschoenen die vaak laag tot half hoog zijn met een soepele zool, perfect geschikt voor vlakke terreinen.
  • B-schoenen (meest all-round): schoenen die half hoog tot hoog zijn en geschikt zijn voor heuvelachtige terreinen, onder meer door de stijvere zool die goed ook goed ondersteund bij langere tochten inclusief bepakking.
  • B/C-schoenen: deze tussencategorie wandelschoenen kan worden gezien als de eerste categorie bergschoenen door de stijve zool en hoge schacht die veel stabiliteit bieden, perfect voor zware bergwandelingen.
  • C-schoenen: wandelschoenen met een zeer stijve zool en een hoog model, door de enorme stijfheid van de zool kan deze zool voldoende grip bieden op ijsvlaktes en tijdens gletsjer tochten.
  • D-schoenen: de zwaarste categorie bergschoenen meer extreem stevige zolen die stijgijzervast zijn, dit type schoen gebruik je enkel tijdens extreme bergtochten en expedities op ijs.

Welk type wandelschoen je gaat gebruiken en het beste bij je past is dus ook grotendeels afhankelijk van het terrein waarop je gaat wandelen. Tijdens een wandelvakantie in Europese landen zit je veelal goed met categorie A tot en met B/C, tenzij je ook gletsjers wil bezoeken of de hoogste topppen van de Alpen wil beklimmen. Dan kan een C-categorie ook uitkomst bieden.

De pasvorm van de wandelschoen

De juiste wandelschoenen kiezenAls je eruit bent welke categorie wandelschoen het beste bij je past is het van belang om te gaan kijken welke schoen de beste pasvorm heeft. Naast de benodigde veiligheid is comfort ook van belang. Als een wandelschoen niet lekker zit dan gaat een wandeling zeer lang duren, maar is ook de kans op blaren of andere wondjes groter. Daarnaast loopt het gewoonweg niet prettig. Erg belangrijk dus dat je voet comfortabel in de schoen zit.

De juiste maat kiezen is vanzelfsprekend logisch, je wil niet dat de schoen te klein of groot is qua lengte. Daarbij is het advies vaak één maatje groter dan je normale maat. Door de wandelsokken en het uitzetten van je voeten tijdens het lopen zit dit vaak een stuk prettiger. Let daarnaast ook goed op hoe breed de schoen is, vaak ook aangeduidt als de leest van de schoen. Elke voet is anders, dus ook daar moet de schoen goed zitten.

Als je bezig bent met de juiste wandelschoenen kiezen dan is het raadzaam om in het begin verschillende merken te testen. Elk merk heeft vaak een net andere vorm en breedte en zo merk je direct welk merk beter bij je past. Tijdens het passen is het belangrijk dat de schoen goed aansluit op je wreef. Dit moet voldoende stabiliteit en stevigheid bieden. Daarnaast moet de hiel op dezelfde plaats blijven tijdens het lopen en moeten je tenen vrij kunnen bewegen. Tot slot moet je geen nare drukpunten ervaren. Twijfel je hierover, dan kan je beter nog een andere schoen passen.

De juiste zool in je wandelschoen

Comfort is één van de belangrijkste pijlers bij het kiezen van de juiste wandelschoenen. Dit wordt grotendeels bepaalt door de zool die je in de schoen stopt. Let er tijdens het testen van de schoenen op dat ze voldoende comfort bieden. Ze moeten voldoende demping bieden en goed afwikkelen. Het kan ook prettig zijn om een ergonomische inlegzool te gebruiken. Hiermee zorg je voor nog wat extra comfort tijdens het lopen.

De juiste wandelschoenen kiezen: ga naar de winkel

Nu je een beeld hebt waar je op moet letten bij het kiezen van een goede wandelschoen is het tijd om te testen. Dit doe je het beste in de winkel, het liefst een winkel die gespecialiseerd is in wandelschoenen. Zeker als je beginner bent is dit aan te raden. Vaak hebben ze testondergronden waarmee je kan testen of de schoen goed bij je past. Zo weet je zeker dat een schoen ook daadwerkelijk het juiste comfort en stabiliteit geeft.