Wandelvakantie voor beginners

Nog nooit op wandelvakantie geweest, maar wil je dit wel? Dan zit je goed. Wij nemen je mee in alles wat je moet weten over een wandelvakantie voor beginners. Veel mensen hebben het immers op hun bucketlist staan om ooit op wandelvakantie te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een meerdaagse tocht zijn van punt A naar punt B, verschillende hikes in een specifiek gebied of een andere trip in het teken van mooie wandelingen.

Je eerste wandelvakantie kan in het begin misschien nogal een flinke kluif lijken met wat er geregeld moet worden, maar dit valt vaak reuze mee. Wij hebben de handigste tips voor een wandelvakantie voor beginners voor je op een rij gezet.  Natuurlijk geven we je ook gelijk wat inspiratie voor prachtige tochten voor beginners in binnen- en buitenland.

Wandelvakantie voor beginners

Waar moet je rekening mee houden tijdens je eerste wandelvakantie?

Tijdens je eerste wandelvakantie voor beginners moet je met een aantal zaken rekening houden. Allereerst natuurlijk de locatie: waar ga je naartoe? Veel mensen kiezen eerst voor een korte wandelvakantie in de buurt. Nederland zelf, Duitsland of België zijn erg populair met allemaal mooie wandelgebieden. Bekijk bijvoorbeeld eens de 14 mooiste wandelroutes van Duitsland. Een variëteit van pittige en toegankelijke wandelingen, ideaal voor je eerste wandelvakantie.

Naast het kiezen van de locatie is het ook belangrijk om te bepalen waar en hoe je gaat overnachten. Bij de meeste geplande routes of tochten liggen er accommodaties op de route. Dit is wel zo prettig en makkelijk te boeken. Plan dit wel van tevoren. Je wil niet net 20 kilometer hebben gewandeld en dan te horen krijgen dat een plek volgeboekt zit. Hetzelfde geldt voor eten en drinken. Plan van tevoren vast waar je in ieder geval wil ontbijten en avondeten. Zo kom je niet met een enorm vervelend hongergevoel te zitten.

Overnachten tijdens je wandelvakantie

Overnachten tijdens een wandelvakantie kan op verschillende manieren. Langs veel routes liggen er verschillende hotels, hostels, campings en B&B’s. Daarnaast is op sommige plekken mogelijk om te wildkamperen. Hoewel dit een uitdagend en avontuurlijk element toevoegt aan je wandelvakantie, is het helaas niet overal toegestaan. Daarnaast moet je goed opletten waar je kampeert. In Nederland leven geen beren, maar in bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Spanje of Italië leven ze wel. 

Voor beginners raden wij eigenlijk altijd aan om te kiezen voor een hotel, hostel of B&B. Je hebt hier vaak een net iets betere nachtrust dan in een tent. Zeker je eerste wandelvakantie kan behoorlijk pittig zijn en we zien vaak dat het wordt onderschat. Een goede nachtrust is dan het minste wat je jezelf kan gunnen om de dag erna op pad te gaan. 

Wandelvakantie voor beginners in Nederland

Nederland is bij uitstek geschikt om je eerste wandelvakantie te plannen. Het is lekker dichtbij en mocht het tegenvallen of er gebeurt iets, dan ben je vaak zo thuis. Daarnaast zijn veel beginnende wandelaars nog niet heel erg gewend aan flinke beklimmingen. Nederland is vrij vlak en daardoor goed geschikt om te gaan wennen aan in ieder geval de afstand. Wil je later de bergen in of in meer heuvelachtig landschap wandelen? Kies dan een gebied met wat heuvels voor je eerste wandelvakantie. Inspiratie nodig? Schaf één van de mooiste wandelboeken over Nederland aan voor meer dan voldoende inspiratie voor jouw wandelvakantie. 

Wandelvakantie voor beginners in het buitenland

Eerste wandelvakantie in het buitenlandEen mooie wandelvakantie voor beginners hoeft natuurlijk niet per se in Nederland te zijn. De meeste mensen zullen op den duur naar het buitenland willen, wij begrijpen dat hartstikke goed. De toppen van de hoogste bergen in Oostenrijk en Zwitserland zijn misschien nog wat ambitieus, maar er zijn tal van mooie regio’s waar je een wandelvakantie voor beginners kan plannen.

Zoals gezegd zijn Duitsland en België mooie landen voor een eerste wandelvakantie. Met name Duitsland heeft een behoorlijk divers landschap met enkele schitterende regio’s. Natuurlijk mogen we de Ardennen ook niet vergeten.

Ga je liever iets verder? Dan raden wij je aan om eens te kijken naar een wandelvakantie aan de andere kant van de Noordzee. Zowel Engeland, Schotland als Ierland zijn prachtige landen voor een wandelvakantie voor beginners. De bergen zijn niet enorm intens en de uitzichten zijn er schitterend. Ook prettig is het gematigde klimaat, hierdoor kan je goed wennen aan langere afstanden achter elkaar lopen.

Trainen, trainen, trainen

Heb je alles zorgvuldig gepland? Dan is het veelal enkel nog een kwestie van trainen, trainen en nog eens trainen. Maak de kilometers. Het liefst buiten, zodat je ook met natuurlijke weerstand traint, maar ook in de sportschool kun je prima meters maken. De ANWB heeft een handig trainingsschema gemaakt waarmee je het wandelen van een lange afstand goed kan trainen. Tijdens het trainen is het belangrijk om je schoenen goed in te lopen. Niets is zo vervelend als dat je na een paar kilometer tijdens je eerste wandelvakantie moet stoppen omdat je blaren krijgt.