Wandelen in Oostenrijk voor beginners

Voor veel wandelaars staat een keer wandelen in Oostenrijk op de bucketlist. Een mooie wandelvakantie naar het Alpenland biedt ontzettend veel uitdaging, maar natuurlijk ook prachtige indrukken. Ten opzichte van het vlakke Nederland kan wandelen in Oostenrijk voor beginners behoorlijk uitdagend zijn. 

De hoogtemeters zijn in Oostenrijk bijna overal aanwezig en dit is een behoorlijk contrast met wat we in Nederland gewend zijn. In deze blog leggen we je dan ook ut wat je kan verwachten als je voor het eerst wil gaan lopen in Oostenrijk!

Wandelen in Oostenrijk voor beginners

Wat kan je verwachten als je voor het eerst gaat wandelen in Oostenrijk?

Als je voor het eerst gaat wandelen in Oostenrijk dan zal je voornamelijk hoogtemeters kunnen gaan verwachten. In de nasleep hiervan ook vermoeide kuiten. Zeker in Nederland zal je doorgaans niet gemakkelijk gaan wennen aan de hoogtemeters zoals je die in het Alpenland vindt.

Daar tegenover staat je wel ontzettend veel moois te wachten. Prachtige vergezichten over de Alpen, diepblauwe bergmeren en natuurlijk uitgestrekte alpenweides. Dit en de heerlijke schone, frisse lucht maakt het alles meer dan waard.

De juiste uitrusting en voorbereiding

Eerder schreven we al over een wandelvakantie voor beginners en flink wat tips voor het wandelen in de bergen. Deze tips zijn ook zeker handig als je voor het eerst in Oostenrijk wil gaan lopen. Zo is het juiste schoeisel, een stevige rugzak (met waterzak) en (waterdichte) kleding cruciaal om prettig te kunnen wandelen. Zorg er verder voor dat je in je rugzak de juiste materialen en producten voor onderweg hebt, zoals een EHBO-kit, zonnebrandcrème en eventueel extra kleding.

Qua voorbereiding moet ook goed zitten. Zeker als je er de eerste keer gaat lopen is een goede voorbereiding extra belangrijk. Naast het goed uitstippelen en bepalen van hoe je reis gaat verlopen zal je ook moeten trainen. Een wandel trainigsschema maken kan hierin enorm helpen. Ga je de bergen in? Probeer dan niet alleen buiten te trainen, maar ook op een loopband. Hier kan je eenvoudig een helling instellen. Zo kan je toch enigszins oefenen met de hoogtemeters.

Mooie plekken om te wandelen in Oostenrijk voor beginners

Wandelvakantie naar Oostenrijk beginners Zell am SeeHet hooggebergte is misschien nog wat te hoog gegrepen als je voor het eerst gaat wandelen in het Alpenland.. Gelukkig zijn er ook ontzettend veel gebieden waar je perfect kan wandelen in Oostenrijk voor beginners. Hier maak je wel de nodige hoogtemeters, maar is de helling goed te doen. Daarbij is dit een mooie opmaat om hoogtemeters in de benen te krijgen. 

Bouw je wandelvakantie naar Oostenrijk rustig op en neem ook rust waneer dat nodig is. Gelukkig heeft Oostenrijk nog veel meer te bieden dan enkel het wandelen, dus ook op rustdagen kan je jezelf prima vermaken! Een aantal mooie wandelgebieden waar je perfect kan wandelen in Oostenrijk voor beginners hebben we voor je op een rij gezet.

Het SalzburgerLand

Het SalzburgerLand kenmerkt zich door glooiende almen, schitterende bergmeren en prachtige paden die ideaal zijn om voor het eerst te wandelen in Oostenrijk. Zo is de Salzburger Almenweg een route van 350 kilometer die je door het Pongau gebergte brengt. Uiteindelijk kom je terecht in de meer dan 120 alpenweides in Salzburg.

Hier kan je prachtig lopen, de routes zijn niet enorm steil en zelfs voor kinderen vaak goed te doen. De omgeving is er prachtig. Uitgestrekte, kleurrijke alpenweides met op de achtergrond de mooiste pieken van de Alpen. Een schitterende plek om te wandelen in Oostenrijk voor beginners.

Zell am See

Zell am See staat bekend als een schitterend wintersportgebied, maar ook in de zomer is het hier goed vertoeven. Je kan er prachtig wandelen om de Zellersee. In dit gebied is ruim 400 kilometer wandelpad uitgezet en goed gemarkeerd. De wandelroutes in dit gebied zijn onderverdeeld in drie categorieën, vergelijkbaar met de pistes in de winter. Van eenvoudig (blauw) tot moeilijk (zwart). Daartussen vind je gemiddelde routes die zijn aangegeven met rood.

Van alle routes die er zijn in dit gebied zijn er 32 aangeduid met een eenvoudige markering. Daarnaast hoef je er niet direct een trektocht van te maken, maar kan je in één van de dorpjes eromheen een prachtige uitvalsbasis boeken. Ideaal bij het wandelen in Oostenrijk voor beginners. Heb je de smaak goed te pakken? Probeer dan aan het einde van je vakantie eens een rode (gemiddelde) route.