1. Home
  2. Nederland
  3. Drenthe

Wandelen in Drenthe

Gelegen tegen de grens met Duitsland ligt één van de mooiste provincies van Nederland om te wandelen: Drenthe. Voor natuurliefhebbers en buitensporters is Drenthe één van de mooiste provincies om naartoe te gaan. Voor een dagje uit, een weekend weg of een langere vakantie.

De drie nationale parken van Drenthe onderstrepen de schoonheid van het gebied. Daarnaast zijn er nog tal van andere natuurgebieden en boswachterijen. Je kan hier dus perfect terecht voor een schitterende tocht in onze eigen, Nederlandse natuur. In dit artikel leggen we je hier dan ook alles over uit en weet jij precies waar je moet zijn voor de mooiste tochten en wandelingen in Drenthe.

Drenthe

Wandelen in Drenthe

Zoals gezegd is het prachtig wandelen in Drenthe met ontzettend veel natuurgebieden. Het aantal wandelroutes en -paden is dan ook enorm. Hier kan je blijven lopen. Niet voor niets is Drenthe een zeer geliefde provincie bij ontzettend veel wandelaars. De wisselende landschappen spelen hierin een grote rol. Van zandverstuivingen tot schitterende bossen en van heidevelden tot moerasgebieden, Drenthe heeft het allemaal.

Mooiste gebieden in Drenthe

Wandelen door Dwingelderveld in DrentheAls je gaat wandelen in Drenthe dan kom je al snel bij één van de drie nationale parken die de provincie rijk is. Stuk voor stuk natuurlijk schitterende gebieden om te lopen en ook echte aanraders als je hier nog nooit hebt gewandeld. De drie nationale parken van Drenthe zijn:

  • Nationaal Park Drents-Friese Wold
  • Nationaal Park Dwingelderveld
  • Nationaal Park Drentsche Aa

Naast de nationale parken van Drenthe zijn er nog behoorlijk veel andere natuurgebieden en boswachterijen. Ook hier kan je prachtige wandeltochten maken. Veel van deze gebieden liggen op of rond de Hondsrug. Deze zandrug loopt van Groningen tot Emmen en kenmerkt een groot deel van de provincie. Van beekjes tot schitterende bossen, het is hier heerlijk lopen. Een aantal van onze favorieten natuurgebieden hebben we hieronder nader beschreven en waarom ze op ons favorietenlijstje staan.

Het Hunzedal

Dit gebied Het Hunzedal is zo’n 35 kilometer lang en strekt zich uit lang de voet van de Hondsrug. De beek / vaart die door dit gebied loopt creëert een schitterend moeras waar ontzettend veel leven is. Met wat geluk kan je hier zelfs de bever spotten. Het landschap van Het Hunzedal kenmerkt zich door prachtige bossen en moerasgebied. Een prachtige, rustieke combinatie.

Geopark de Hondsrug

Het Geopark de Hondsrug is logischerwijs gelegen op de zandrug die de provinicie kenmerkt. In dit gebied zie je hoe groot de invloed van de IJstijd is geweest op deze provincie. Als je hier loopt is het gelijk duidelijk hoe dit gebied is gevormd tot wat het nu is. Wandelen door dit park is dan ook meer dan een wandeling an sich. Je vindt hier tal van hunnebedden en krijgt precies uitgelegd hoe alles is ontstaan. Een erg leuk gebied voor jong en oud.

Norgerholt

Bij het grote publiek een ondergeschoven kindje, maar één van onze favorieten gebieden voor een schitterende boswandeling. Het Norgerholt is een loofbos met eeuwenoude eiken- en hulstbomen. Met name in de winter kan je hier prachtig wandelen en tal van schitterende herfstfoto’s maken. Het is bijna alsof je een ansichtkaart instapt. Niet voor niets wordt het gebied een oerbos genoemd. Hier vind je rust en kalmte.

Wandelvakantie in Drenthe

Drenthe leent zich uitstekend voor een schitterende (wandel)vakantie. Er zijn volop resorts, hotels en camping aanwezig. Je kan hier van alles en nog wat doen. Ga je met kinderen? Dan zit je hier ook helemaal goed. Er zijn tal van kinderpaden en tochten door bomen. Volop ravotten en genieten van de natuur. Een keer een dagje wat anders? Dan is Wildlands in Emmen een echte aanrader!

De mooiste wandelroutes in Drenthe

Drenthe wandelenMet zoveel prachtige natuurgebieden is het natuurlijk heerlijk wandelen in Drenthe. Er zijn dan ook ontzettend veel verschillende wandelroutes die via het wandelnetwerk in de provincie vaak zeer goed met elkaar verbonden zijn.

De uitgestippelde wandelroutes in de provincie zijn er in diverse moeilijkheidsgraden en afstanden. Van flinke tochten tot mooie wandeling voor de hele familie. Hieronder hebben wij een aantal van de mooiste wandelroutes in Drenthe op een rij gezet.

Jac. P. Thijsse Wandelroute

Jacobus Pieter Thijsse was één van Nederlands meest belangrijke schrijvers, onderwijzers en natuurbeschermers. Hoewel geboren in Maastricht heeft hij zich onsterfelijk gemaakt voor ontzettend veel natuurgebieden in heel Nederland. Zo ook in Drenthe. Deze wandelroute in het Nationaal Park Dwingelderveld is een eerbetoon aan wat hij voor het park heeft betekend. Een schitterende tocht van 13 kilometer. Met het routeboekje in de hand kom je alles te weten over de man en het gebied.

Wandelroute Friese Veen

Hoewel de naam doet vermoeden dat deze tocht in Friesland ligt, loopt deze toch echt door Drenthe. Sterker nog, het gebied en de tocht grenzen aan de stad Groningen. Wat deze tocht zo mooi maakt is het unieke watergebied. Hoewel de tocht maar iets meer dan 4 kilometer lang is kan je hier wel prachtig lopen. De wandelroute Friese Veen brengt je langs een moerasbos, rietlanden en open water. Enorm afwisselend met water als centraal thema. Ook een ideale route om te combineren met een dagje Groningen.

Het Oertijdpad

Het Oertijdpad brengt je, zoals de naam al doet vermoeden, langs de geschiedenis van Drenthe en de invloed van de IJstijd op de regio. Deze tocht van 13,5 kilometer loopt over de Hondsrug en begint bij het Hunebedcentrum in Borger. Vanaf hier kan je zelf gaan wandelen, eventueel voorzien van digitale gids. Hiermee kom je alles te weten over hoe het gebied is ontstaan, de dieren die hier hebben geleefd en hoe het geworden is tot wat het nu is. Een interessante en interactieve route, ook erg leuk met kinderen.