Veel wandelaars hebben het op hun bucketlist staan: een mooie hike of wandelen in de bergen. Of het nou gaat om een tocht door de Alpen in Oostenrijk of Zwitserland of een wandeling door de bergen van Noorwegen, een bergwandeling kan behoorlijk pittig zijn. Zeker als dit je eerste bergtocht is of als je hier nog weinig ervaring mee hebt.
Om goed voorbereid je bergtocht te beginnen hebben wij tal van tips voor het wandelen in de bergen op een rij gezet. Zowel waar je rekening mee moet houden nog voor het boeken, als de voorbereiding op je tocht. Daarnaast geven we je ook een aantal tips voor tijdens het wandelen in de bergen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Lees snel verder!
Waar moet je rekening mee houden bij het wandelen in de bergen
Als je gaat wandelen in de bergen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden, zelfs nog voordat je echt gaat voorbereiden. Denk aan waar je wil wandelen, wat voor soort tocht je wil maken en of je wel of niet met een gids meegaat. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op waar je uiteindelijk je wandeltrip boekt of uitstippelt.
Waar wil je wandelen?
Allereerst is het belangrijk om te kiezen waar je wil wandelen. Buiten Nederland hebben de meeste Europese landen bergen. Hoewel veel mensen als eerste denken aan de Alpen, zijn er nog tal van andere opties. Denk aan de Scandinavische landen, de UK en Ierland, Spanje en Italië.
Elk land is weer anders. Zowel qua weer en omstandigheden, maar ook qua moeilijkheidsgraden. Bepaal dus goed voor jezelf wat je prettige omstandigheden vind en stem hier je wandelvakantie op af. Op die manier is de eerste keer wandelen in de bergen echt een feestje en kom je niet terug van teleurstellingen.
Wat voor soort tocht wil je maken?
Wandelen in de bergen kan op tal van manieren. Je kan ervoor kiezen om één vaste verblijfplaats te hebben en van daaruit wandelingen in de regio te maken. Je kan er ook voor kiezen om een trektocht te maken die bijvoorbeeld van hut naar hut of van hotel naar hotel gaat. Hier zijn tal van mogelijkheden in en voordat je een reis boekt is het goed hier over na te denken. Wat vind je leuk, maar ook wat kan je al aan? Veelal zijn trektochten net wat zwaarder en heb je geen ‘vast’ rustpunt.
Met of zonder gids
Ga je de eerste keer wandelen of in een moeilijk gebied, dan kan je ervoor kiezen een gids in te huren. Deze kent het gebied door en door, waardoor je minder zelf hoeft te doen. Het weer in de gaten houden bijvoorbeeld, maar ook checken of je nog op het juiste pad zit. Heb je twijfels of je eerste keer wandelen in de bergen? Dan is een gids overwegen helemaal niet gek en maakt de trip waarschijnlijk een stuk leuker!
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je eenmaal weet wat voor soort tocht je gaat maken, waar je deze gaat doen en of je wel of geen gids bij je hebt, is het tijd om écht voor te bereiden. Je hebt nu immers iets om naartoe te werken en daar kan je jouw trainingen en voorbereidingen op afstemmen.
Breng je conditie goed op peil
Een flinke afstand wandelen, zeker in de bergen, kost veel energie. In Nederland is het vrij lastig om rustig op te bouwen en te oefenen met het lopen in de bergen. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt kunnen de eerste tochten zeer pittig zijn. Wat je in ieder geval kan doen is dat je conditie goed op peil is. Zo laat deze je in ieder geval niet in de steek.
Hoewel je in Nederland geen enorme bergtochten kan maken, kan je wel op een loopband trainen met een hellingshoek. Op die manier wennen je benen alvast enigszins aan het maken van hoogtemeters. Blijf niet alleen op de loopband, maar maak ook zeker tochten buiten. Een flinke wandeling van 4 uur makkelijk volhouden biedt een goede basis om zonder problemen te wandelen in de bergen. Daarnaast kan je direct je wandelschoenen goed inlopen.
De juiste uitrusting en materialen zijn cruciaal
De juiste uirusting en materialen maken een enorm verschil in het wandelen. Allereerst heb je een goed en stevig paar wandelschoenen nodig. Deze bieden je de juiste grip en de kans op blessures is daardoor een stuk kleiner. Met bijvoorbeeld sneakers of standaard sportschoenen glijd je zo weg of klapt je enkel dubbel. Dit wil je natuurlijk niet als je op een plek bent waar hulpdiensten moeilijker kunnen komen.
Naast schoenen is ook de juiste uitrusting ontzettend belangrijk. Het weer in de bergen kan enorm snel omslaan, maar het is ook niet prettig om te wandelen in niet-comfortabele kleding. Zorg in ieder geval voor een goede wandelbroek, het liefst met een aantal laagjes je aan en uit kunnen. Hoe hoger je komt hoe frisser het wordt. Daarnaast is ook een goed en liefst ademend shirt van belang, evenals een goede jas.
Tot slot heb je een stevige en kwalitatieve wandelrugzak nodig. Hier kun je naast voldoende eten en drinken een EHBO-set in stoppen, wat extra kleding, je kaarten, zonnebrandcrème, een volledig opgeladen telefoon en andere benodigdheden. Qua extra kleding raden we in ieder geval aan om een muts, trui, handschoenen en regenjas in te pakken. Zo zit je altijd goed.
Wees op de hoogte van het weer
Zoals net ook al kort benoemd kan het weer in de bergen erg veranderlijk zijn. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van mogelijke weersverwachtingen, zodat je hier goed op kan voorbereiden. Lees van tevoren goed het weerbericht door en ook mogelijke veranderingen. Bereid je daarnaast voor door te leren herkennen hoe je veranderingen in het weer op tijd kan herkennen.
Stippel je tocht uit
Als je weet waar je wilt gaan lopen en je gaat zonder gids op pad, dan is het belangrijk om van tevoren goed je route uit te stippelen. Doe ook onderzoek naar de verschillende soorten routes in het gebied en de bijbehorende moeilijkheidsgraden en afstanden. Dit kan je op speciale wandelkaarten doen, maar ook online. Het voordeel van een ‘offline’ kaart is dat je deze mee kan nemen en ook kan gebruiken als je geen bereik ter plekke hebt.
Aan te raden is om tijdens de eerste of eerste twee dagen wat kortere of minder intense routes te plannen. Op die manier kan je wennen aan het wandelen in de bergen. Naarmate je trip vordert kan je dan voor langere en/of moeilijkere routes gaan.
Begin op tijd
Begin op tijd. Wandelen in de bergen is vaak meer dan een tochtje van 2 uurtjes. Begin dus het liefst in de ochtend net na het ontbijt. Een uurtje of 9 à 10 is perfect. Het is dan ook vaak wat koeler en dit loopt prettiger dan in de brandende zon van de namiddag. Daarnaast wil je voorkomen dat je moet gaan haasten of te weinig tijd hebt om echt te genieten van je tocht. Een tocht die 6 uur duurt moet je niet willen beginnen om 13:00 uur. Je geeft jezelf dan geen marge als het wat langer duurt dan verwacht of als iets tegen zit.
Tijdens je wandeling in de bergen
Tijdens het wandelen in de bergen moet je ook nog met van alles rekening houden. Niet alleen om de tocht zo leuk mogelijk te maken, maar ook voor je eigen veiligheid. We hebben dan ook nog een aantal tips voor je voor tijdens het wandelen in de bergen.
Geef de natuur voorrang
Geef de natuur altijd voorrang en respecteer deze. Jij als wandelaar bent te gast in de bergen en hier moet je van bewust zijn. Pluk geen bloemen, trek geen blaadjes van bomen en neem al helemaal niets mee. Probeer daarnaast te letten op het volume dat je produceert, omdat dit dieren in de buurt behoorlijk veel stress kan opleveren als dit erg hard is. Blijf verder ook altijd op het pad. Deze is niet voor niets aangegeven, zowel voor je eigen veiligheid als het behoud van de natuur.
Neem tot slot altijd je afval mee en laat niets achter in de natuur! Helaas zien we tijdens tochten nog vaak zat rommel van anderen rondslingeren. Als het kan is het top als je dit ook meeneemt, ook al is dit eigenlijk niet je verantwoordelijkheid.
Neem op tijd pauze en wandel rustig
Je denkt misschien aan het begin van de dag: kom maar op, ik barst van de energie. Toch raden we je aan om op een rustig tempo te wandelen. Liever iets rustiger in het begin en zorgen dat je het volhoudt dan dat je halverwege niet meer kan. Bouw je wandelingen dan ook rustig op en zorg ervoor dat je voldoende energie overhoudt. Zo voorkom je ook fouten of ongelukken.
Belangrijk hierbij is ook om tijdig pauze te nemen. Misschien heb je van tevoren je pauzemomenten gepland, maar neem ook zeker extra pauze als je denkt dat dit nodig is. Zorg er ook voor dat je voldoende eten en drinken voor deze momenten hebt. Wandelen in de bergen is zwaar en je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om dit vol te kunnen houden.
Houd het weer goed en regelmatig in de gaten
Zoals gezegd kan het weer in de bergen vrij snel omslaan. Belangrijk is dan ook om het weer goed in de gaten te blijven houden en veranderingen te herkennen. Op die manier kan je op tijd beschutting zoeken of de juiste kleding aantrekken. Wees dus alert en check regelmatig het weer of de weersverwachting.
Bovenal, geniet van het wandelen in de bergen. Er is weinig mooiers dan genieten van alle prachtige flora, fauna en vergezichten die je hier ziet!